Autor Wątek: " ORLIK " na CMENTARZU ...  (Przeczytany 51 razy)

Bez cenzury !

• Nowy użytkownik
  • *
    • Email
" ORLIK " na CMENTARZU ...
« : Lipiec 30, 2010, 01:53:56 »
 Za pare godzin, 30 lipca 2010 roku, z wielką " pompą " zostanie otwarty nowy obiekt sportowy zwany " orlikiem "... Mam nadzieję, że mieszkancy miasta zdają sobie sprawe, ze obiekt ten znajduje sie na ludzkich szczątkach cmentarza ewangelickiego, czynnego do 1945 roku. Są ŚWIADKOWIE, ktorzy na własne oczy widzieli, wiosną tego roku, podczas budowy obiektu i niwelacji tego terenu, wychodzące z ziemi kości pochowanych tam ewangelików. Co z nimi zrobiono-nie wiem. Wąbrzeska " władza " i media milczą na  temat tych szczątków. Hańbą jest brak szacunku dla tych doczesnych ludzkich pozostałości. Jest mi wstyd, obywatelowi tego miasta, za to, że za komuny cmentarz ten został zrównany z ziemią...Jest mi też wstyd TERAZ, że w XXI wieku, " władza " wąbrzeska wyznaczyła to - było nie było święte miejsce -  na lokalizację BOISKA... Bez żadnej refleksji pobudowano ten obiekt, po TRUPACH - dosłownie i w przenośni - ...byle szybko, byle przed wyborami... Na tym cmentarzu leżeli tacy sami obywatele miasta jak my... Kochali, płakali, cieszyli sie, żenili, rodziły im się dzieci...Jedyna różnica to tylko to, ze mowili innym językiem... Budowali to miasto tak samo jak Polacy. Nie zasłużyli na to, by ich szczątki po raz drugi zostały wywleczone z ziemi i przemieszane z gliną albo wywiezione byle gdzie... Mam nadzieję, że na otwarciu, jeśli będzie obecny, ksiądz proboszcz pomodli się za tych ludzi... I nieważne, że byli to ewangelicy, wszak przed Bogiem jesteśmy równi... Teren tego byłego cmentarza powinien zostać niezabudowany... Niestety, stało się inaczej... Hańba wąbrzeskim decydentom ! Mojego głosu ci panowie już nie otrzymają.  Drogie Mamusie i drodzy Tatusiowie !  Pamiętajcie, by swoim pociechom powiedzieć, że graja w piłkę kopaną na cmentarzu, na ludzkich grobach... Fajne miejsce, prawda...? Nie ma to jak dobra zabawa... a, że na ludzkich grobach...? Co tam...to szczegół, to byli przecież tylko niemieccy i polscy protestanci... Ech, Panie Boże...widzisz to i nie grzmisz... Amen.

BartekCWA

• Nowy użytkownik
  • *
    • Email
Odp: " ORLIK " na CMENTARZU ...
« Odpowiedź #1 : Lipiec 30, 2010, 12:24:16 »
Boisko sportowe w tamtym miejscu było już dawno temu kiedy to należało do szkoły podstawowej numer 1. Teraz obiekt ten został zmodernizowany i moim zdaniem dobrze bo i tak odbudować cmentarza już się nie da. Było trzeba myśleć o tym prędzej.. 

Jednak nie możemy o tym zapominać! Fakt ten powinien być zawarty podczas mowy na otwarciu i mile widziana byłaby jakaś tablica pamiątkowa!!

I tu z mojej strony prośba do władz miasta o chociaż zastanowieniu się nad taką tablicą pamiątkową!!

Bez cenzury !

• Nowy użytkownik
  • *
    • Email
Odp: " ORLIK " na CMENTARZU ...
« Odpowiedź #2 : Lipiec 30, 2010, 01:41:21 »
Kt miał myśleć prędzej? Ja miałem myśleć prędzej? Ja nie jestem od myślenia, od myślenia jest " władza ". Ale widać tego myślenia wąbrzeskiej " władzy " zabrakło. To, że już dawniej było tam asfaltowe boisko, nie zmienia faktu, że można było z tym miejscem postąpić inaczej. Cały ten kram z bazą PKS-u i boiskami,dawniej i dziś jest HAŃBIĄCY (!). Skoro w Wąbrzeżnie jest takie wielkie "halo"  w temacie miasta partnerskiego i gości z Syke, to może przy okazji kolejnej wizyty ludzi zza Odry, burmistrz pochwali się nowym obiektem i opowie niemieckim gościom co zrobiono dawniej i dziś z ich rodakami, którzy byli pochowani na wąbrzeskim cmentarzu ewangelickim... Niech opowie jak przebiegała budowa i co znajdowano w ziemi w tym roku...i co z tym zrobiono...  Jako " ciekawostkę "(tfu!), mogę podać, że za komuny, podczas znoszenia cmentarza z powierzchni ziemi i podczas rożnych prac ziemnych w bazie PKS, kości, które przy tych " okazjach " wychodziły z ziemi, zapakowano do skrzyń i zakopano na jednym (?) z podwąbrzeskich cmentarzy ewangelickich. O jednym cmentarzu wiem na pewno i wiem, który to jest, ale zachowam to dla siebie.  Pomysł z odpowiednia tablicą upamietniającą wąbrzeski cmentarz ewangelicki i ludzi spoczywających na nim,  na dzien dzisiejszy jest adekwatny słuszny. Nic więcej zrobić już nie można, niestety... Zastanawiam sie co będzie, gdy kolejna ewentualna inwestycja zostanie tam zaplanowana...wszak baza PKS, to łakomy kąsek...Co stanie się z kolejnymi kośćmi, ktore tam się objawią...?A objawią się na pewno.  Ja nie mam prośby do władz miasta. Mam za to pytania... Co stało się z ludzkimi kośćmi wykopanymi spod " Orlika "? Wrociły do ziemi w tym samym miejscu, czy po cichu zostały gdzieś wywiezione i złożone byle gdzie i byle jak...? Czyż Prokuratura, która od " Orlika " jest o przysłowiowy rzut beretem ( dosłownie ) nie powinna wyjaśnić tych dylematow? Watpię, że na powyższe pytania otrzymam odpowiedż. Wątpię także, by komukolwiek spadł z głowy choćby włos za te działania na cmentarzu...wszak Wąbrzeżno to małe miasto, pełne koneksji, towarzyskich układów i wszelkich zależnosci...