Za pare godzin, 30 lipca 2010 roku, z wielką " pompą " zostanie otwarty nowy obiekt sportowy zwany " orlikiem "... Mam nadzieję, że mieszkancy miasta zdają sobie sprawe, ze obiekt ten znajduje sie na ludzkich szczątkach cmentarza ewangelickiego, czynnego do 1945 roku. Są ŚWIADKOWIE, ktorzy na własne oczy widzieli, wiosną tego roku, podczas budowy obiektu i niwelacji tego terenu, wychodzące z ziemi kości pochowanych tam ewangelików. Co z nimi zrobiono-nie wiem. Wąbrzeska " władza " i media milczą na temat tych szczątków. Hańbą jest brak szacunku dla tych doczesnych ludzkich pozostałości. Jest mi wstyd, obywatelowi tego miasta, za to, że za komuny cmentarz ten został zrównany z ziemią...Jest mi też wstyd TERAZ, że w XXI wieku, " władza " wąbrzeska wyznaczyła to - było nie było święte miejsce - na lokalizację BOISKA... Bez żadnej refleksji pobudowano ten obiekt, po TRUPACH - dosłownie i w przenośni - ...byle szybko, byle przed wyborami... Na tym cmentarzu leżeli tacy sami obywatele miasta jak my... Kochali, płakali, cieszyli sie, żenili, rodziły im się dzieci...Jedyna różnica to tylko to, ze mowili innym językiem... Budowali to miasto tak samo jak Polacy. Nie zasłużyli na to, by ich szczątki po raz drugi zostały wywleczone z ziemi i przemieszane z gliną albo wywiezione byle gdzie... Mam nadzieję, że na otwarciu, jeśli będzie obecny, ksiądz proboszcz pomodli się za tych ludzi... I nieważne, że byli to ewangelicy, wszak przed Bogiem jesteśmy równi... Teren tego byłego cmentarza powinien zostać niezabudowany... Niestety, stało się inaczej... Hańba wąbrzeskim decydentom ! Mojego głosu ci panowie już nie otrzymają. Drogie Mamusie i drodzy Tatusiowie ! Pamiętajcie, by swoim pociechom powiedzieć, że graja w piłkę kopaną na cmentarzu, na ludzkich grobach... Fajne miejsce, prawda...? Nie ma to jak dobra zabawa... a, że na ludzkich grobach...? Co tam...to szczegół, to byli przecież tylko niemieccy i polscy protestanci... Ech, Panie Boże...widzisz to i nie grzmisz... Amen.